Programma van Contamination Control Congres 2021

Contamination Control Congres 2021

Programma van Contamination Control Congres 2021

Op woensdag 3 november:
9:00 - 9:30 Ontvangst
9:30 - 9:35 Welkom door Eric Stuiver, voorzitter van VCCN
9:35 - 9:45 Opening door dagvoorzitter Remko Noor
9:45 - 10:30 Keynote lezing - Diederik Gommers: Viruspandemie in relatie tot CC in de gezondheidszorg
10:30 - 11:00 Pauze op de bedrijvenmarkt
11:00 - 12:00 College Contamination Control voor dummies - Philip van Beek
  Of 2 lezingen over (1) VCCN Richtlijn voor het maken van schone producten en (2) Demand controlled filtration
12:00 - 13:00 Lunch op bedrijvenmarkt
13:00 - 14:00 College HVAC ontwerp van Schone Ruimten - Maurice Adriaans
  Of workshop VCCN richtlijn CSA - Paul Joosten en Remko Noor
14:00 - 14:30 Pauze op de bedrijvenmarkt
14:30 - 15:00 Lezing Verspreiding van Corona in de binnenlucht - prof.dr.ir. Philomena Bluyssen
  Of lezing: Vaccin Development and Contamination risks - Jan Groen
15:00 - 15:30 Lezing: Luchtbevochtiging in de zorg: nut en noodzaak - dr.ir. Marcel Loomans & Roberto Traversari
  Of lezing: Het belang van cleanrooms/contamination control bij de ontwikkeling van instrumenten voor de ruimtevaart - Jochem Baselmans
15:30 - 16:00 Pauze op de bedrijvenmarkt
16:00 - 16:45 Keynote lezing - Govert Schilling: Hoe schoon is het heelal?
16:45 - 17:00 Afsluiting door dagvoorzitter Remko Noor
17:00 - 18:00 Borrel op bedrijvenmarkt
18:00 - 20:00 Dinerbuffet
  1. Van 9:30 tot 9:35

    Welkom door Eric Stuiver, voorzitter van VCCN

    Eric StuiverEric Stuiver is strategisch adviseur bij Deerns en geeft leiding aan de Internationale Clean Tech Sector. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring in de ontwikkeling, ontwerp en realisatie van hoogwaardige onderzoeks- en productiefaciliteiten (micro/nano-electronica, laboratoria) in Nederland, België, Taiwan, Singapore, Duitsland, Rusland en China.

    Eric is een expert in het opzetten van gebouw- en installatieconcepten vanuit de technologie- en productie-eisen. Door zijn aanpak als sturende teamspeler is hij in staat om in verschillende culturen deze technisch en organisatorisch complexe projecten succesvol te realiseren.

  2. Van 9:35 tot 9:45

    Opening door dagvoorzitter Remko Noor

    Remko NoorAls senior projectmanager ben ik betrokken bij de initiatie, ontwerp, realisatie en inhuizen van projecten in de gezondheidszorg. Het is mijn verantwoordelijkheid om een project op te zetten en af te ronden binnen de gestelde kaders van geld, tijd, duurzaamheid en kwaliteit met een team van mensen. Vanaf de start van een project tot de ingebruikname door de opdrachtgever ben ik betrokken bij projecten.

    Daarnaast treed ik op als adviseur op het gebied van ontwikkeling van innovatieve concepten voor operatiekamercomplexen, CSA, isolatiekamers, enz. D2 ontwikkeling B.V. heeft een concept en werkwijze ontwikkeld voor operatiekamers die toekomstbestendig zijn. De werkwijze is gericht op een optimaal eindresultaat voor de gebruikers waarbij de inrichting minimale risico’s oplevert voor de patiëntveiligheid.

  3. Van 9:45 tot 10:30

    Keynote lezing - Diederik Gommers: Viruspandemie in relatie tot CC in de gezondheidszorg

    Diederik Gommers zal in gaan op de pandemie in relatie tot Contamination Control en welke keuzes gemaakt worden. Op basis van wetenschappelijk onderzoek worden keuzes gemaakt die de risico’s moeten beperken. Zijn doel is om kennis te delen op het gebied van het omgaan met virussen en het bestrijden van een pandemie. Daarnaast wil hij de toehoorder aanzetten tot nadenken over het beperken van risico’s en de uitdaging op het gebied van duurzaamheid.

    diederikgommersDiederik Gommers - voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
    Ervaren Intensivist met een bewezen geschiedenis van werken in de ziekenhuis- en gezondheidszorgindustrie. Bekwaam in klinisch onderzoek, medisch onderwijs, medische hulpmiddelen, anesthesie en geneeskunde. Sterke zorgprofessional afgestudeerd aan Stichting bedrijfskunde. Tijdens de coronapandemie heeft Diederik Gommers zitting in het OMT wat advies uitbrengt aan het kabinet om te verspreiding van corona te beperken. Daarnaast informeert hij de Tweede Kamer hoe het met IC's gaat tijdens de pandemie.

  4. Van 11:00 tot 12:00

    College Contamination Control voor dummies - Philip van Beek

    Philip van BeekAlgemeen verhaal over cleanrooms voor mensen die kennismaken met een cleanroom.

    Philip van Beek -  Contamination Control Expert bij Contamination Q&A
    Ik ben een expert op het gebied van Contamination Control, consultant en trainer.

  5. Van 11:00 tot 12:00

    Of 2 lezingen over (1) VCCN Richtlijn voor het maken van schone producten en (2) Demand controlled filtration

    Lezing 1: Lezing VCCN Richtlijn voor het maken van schone producten door Koos Agricola (11.00-11.30 uur)

    Reinheid gaat over het bepalen van de geaccepteerde hoeveelheid deeltjes en/of chemische (moleculaire) contaminatie op functionele productoppervlakken. Voor het bereiken van een gespecificeerd reinheidsniveau dient de complete maakketen in acht te worden genomen. Waar kan contaminatie optreden? Kan deze voorkomen of verwijderd worden? Meten en monitoren van oppervlaktereinheid van (test)producten helpt in het begrijpen en aanpakken van contaminatie. Reinigingsprocessen zijn nodig om de ongewenste contaminatie verwijderen, maar deze zullen het oppervlak ook aantasten. Er zal daarom een goede middenweg gevonden moeten worden om verstoring van de functionaliteit van het product te voorkomen.

    Over Koos:

    Koos AgricolaSinds 1986 ben ik actief in het rein maken en houden van productoppervlakken. Naast het meten en reinigen van oppervlakken was het ook belangrijk te leren hoe een product schoon gehouden kan worden door toepassing van cleanroom technologie. Voor fotogeleiders en inkjet printhead was deeltjes en chemische contaminatie belangrijk. Voor de beheersing van fatale deeltjescontaminatie bleek de parameter deeltjesdepositiesnelheid veel belangrijker te zijn dan cleanroom classificatie.

    Naast en na Océ-Canon Production Printing is het aanbieden van monitoringinstrumenten en toepassen van de verkregen data bij Brookhuis Applied Data Intelligence belangrijk om bedrijven te helpen hun reinheidsketen op orde te krijgen. Via VCCN en NEN heb ik een internationaal kennisnetwerk op kunnen bouwen en een bijdrage in de ontwikkeling van cleanroom normen kunnen leveren. Dit deel ik graag via trainingen/opleidingen en lezingen.

    Lezing 2: Lezing Demand Controlled Filtration - waarom niet? door dr.ir. Marcel Loomans (11.30-12.00 uur)

    Energiebesparing vanuit het oogpunt van duurzaamheid en klimaatbesparing staat in principe ook hoog op de agenda in de cleanroom omgeving. Maar het belang van het productieproces is vaak toch nog net even belangrijker. Aan de hand van een aantal deelonderzoeken wordt aangetoond dat energiebesparing en cleanroomkwaliteit elkaar niet hoeven te bijten. Er is nog wel wat te winnen.

    Marcel Loomans pasfoto smallMarcel Loomans - Universitair docent, Technische Universiteit Eindhoven
    Dr.ir. Marcel Loomans is universitair docent aan de TU Eindhoven bij de groep Building Performance. Zijn expertise is het binnenmilieu, met als belangrijkste aandachtsgebied het thermisch comfort en de luchtkwaliteit. Dit met als doel om te komen tot een binnenomgeving die het mogelijk maakt om zo goed als mogelijk de gewenste activiteiten uit te voeren. Het toepassingsbereik loopt daarbij van kantoren, scholen tot woningen. In-situ onderzoek met metingen, inclusief perceptie, zijn belangrijke methodes die daarbij worden ingezet. Daarnaast heeft hij promotieonderzoek gedaan op het gebied van het meten en simuleren van luchtstromingen in een ruimte en ligt zijn interesse ook bij speciale omgevingen zoals cleanrooms en operatiekamers.

  6. Van 13:00 tot 14:00

    College HVAC ontwerp van Schone Ruimten - Maurice Adriaans

    Hoe kun je als HVAC ontwerper een goed ontwerp maken voor een “Cleanroom” toepassing. Immers, luchtbehandeling is en blijft luchtbehandeling …, maar wat moet er anders?

    Maurice AdriaansMaurice Adriaans - Manager Projectontwikkeling, Equans
    Als techneut ben ik jarenlang betrokken geweest bij het uitwerken van diverse uiteenlopende technische installaties waaronder ook Cleanrooms in de HighTech. Na een carrière switch van engineering naar project management kan ik nu terugkijken op een brede ervaring van ontwerpen, budgetteren, bouwen en gevalideerd opleveren van projecten waaronder een groot aantal werken in de semiconductor industrie.
    Momenteel neem ik deze ervaring mee in het commerciële voortraject voor bouwteam projecten bij Equans (voorheen ENGIE Services genaamd).

  7. Van 13:00 tot 14:00

    Of workshop VCCN richtlijn CSA - Paul Joosten en Remko Noor

    Twee jaar geleden werd de nieuwe richtlijn geïntroduceerd. Na twee jaar gebruik merken we dat er praktische vragen uit het veld komen over bepaalde specifieke toepassingen.
    Tijdens deze workshop staan we stil bij deze richtlijn.

    Paul Joosten 9786Paul Joosten - Directeur, Kuijpers PHF Services
    Paul Joosten is bestuurslid, secretaris van de VCCN en tevens voorzitter van de kennis commissie.
    Paul is directeur bij Kuijpers en verantwoordelijk voor alle Life Sciences en Hightech activiteiten binnen Kuijpers. Meer dan 16 jaar ervaring in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van Controlled Environments.

    Remko NoorRemko Noor - Senior projectmanager, D2 Ontwikkeling B.V.
    Als senior projectmanager ben ik betrokken bij de initiatie, ontwerp, realisatie en inhuizen van projecten in de gezondheidszorg. Het is mijn verantwoordelijkheid om een project op te zetten en af te ronden binnen de gestelde kaders van geld, tijd, duurzaamheid en kwaliteit met een team van mensen. Vanaf de start van een project tot de ingebruikname door de opdrachtgever ben ik betrokken bij projecten.

  8. Van 14:30 tot 15:00

    Lezing Verspreiding van Corona in de binnenlucht - prof.dr.ir. Philomena Bluyssen

    Hoe aerogene overdracht van SARS-CoV-2 de behoefte aan 'goede' ventilatie bevestigde.

    Philomena Bluyssen - Hoogleraar Binnenmilieu, TU Delft
    Philomena BluyssenProf.dr.ir. Philomena M. Bluyssen studeerde in 1986 af als bouwkundig ingenieur aan de TU Eindhoven, waarna zij in 1990 promoveerde aan de Technische Universiteit van Denemarken op ‘luchtkwaliteit beoordeeld door een getraind panel’. Voordat zij in 2012 de leerstoel Binnenmilieu aan de TU Delft bij de faculteit Bouwkunde aanvaardde, werkte zij meer dan twintig jaar als onderzoekster bij TNO, waar zij o.a. verschillende Europese gefinancierde projecten over het optimaliseren van energiegebruik en binnenmilieukwaliteit heeft gecoordineerd. Bij de TU Delft is Bluyssen onder meer verantwoordelijk voor het door 25 bedrijven gesponsorde SenseLab, waarin het afgelopen jaar onderzoek naar aerogene verspreiding van uitgeademde aerosolen werd uitgevoerd. In 2019 is Bluyssen benoemd tot Visiting Professor aan de universiteit van Feng Chia in Taichung, Taiwan. Bluyssen is lid van de (inter)national organisaties TVVL, REHVA, ASHRAE, ISIAQ en CIB. Ze is medeoprichter van de Nederlandse ISIAQ chapter en was de eerste president van ISIAQ.nl. Zij heeft meer dan 270 publicaties op haar naam staan, en is uitgenodigd als guest, distinguished of keynote lecturer op verscheidene conferenties en universiteiten. Voor ‘The Indoor Environment Handbook: How to make buildings healthy and comfortable’, kreeg zij de prestigieuze ‘Choice Outstanding Academic Titles of 2010 Award,’ en voor ‘The Healthy Indoor Environment – How to assess occupants’ wellbeing in buildings’, ontving zij de IDEC 2016 Book Award. ‘

  9. Van 14:30 tot 15:00

    Of lezing: Vaccin Development and Contamination risks - Jan Groen

    Een contractontwikkelings- en productieorganisatie voor de ontwikkeling van vaccins en mogelijke contaminatierisico's in verschillende stadia van de ontwikkeling.

    Jan-Groen_0565Jan Groen - CEO van Intravacc B.V.

    Jan Groen trad in mei 2020 in dienst bij Intravacc als Chief Executive Officer. Voorheen was Jan de CEO van Novigenix in Zwitserland, een niet-beursgenoteerd immunotranscriptomisch diagnostisch bedrijf en MDxHealth, een op Euronext genoteerd bedrijf in genomische diagnostiek. De carrière van Jan omvat vele jaren in de wereldwijde biotech-industrie. Jan was President en COO van Agendia, mede-oprichter van ViroClinics en DxOrange en bekleedde management- en wetenschappelijke functies bij Focus Diagnostics, het Erasmus Medisch Centrum, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Akzo-Nobel. Momenteel is hij voorzitter van de raad van bestuur van Cergentis, is hij lid van de raad van bestuur van SPL Medical in Nederland, Destina Genomics SA in Spanje en Angle Ltd in het VK. Hij heeft een Ph.D. graad in Medische Microbiologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en heeft meer dan 125 artikelen gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften

  10. Van 15:00 tot 15:30

    Lezing: Luchtbevochtiging in de zorg: nut en noodzaak - dr.ir. Marcel Loomans & Roberto Traversari

    In de zorghuisvesting worden vaak strenge eisen gesteld aan de relatieve vochtigheid (RV) in ruimtes. Het gevolg hiervan is dat vaak actieve bevochtiging wordt gehanteerd in een dergelijke omgeving. Echter, de onderbouwing voor de strenge eisen is niet helemaal helder. In een literatuurstudie is gepoogd deze onderbouwing te verzamelen. Dit is gedaan voor verschillende aspecten waarop de relatieve vochtigheid een effect kan hebben. In de presentatie zullen de resultaten ervan worden toegelicht. Dit sluit aan bij een inventarisatie van de huidige praktijk ten aanzien van dit onderwerp in Nederland.

    Marcel Loomans pasfoto smallMarcel Loomans - Universitair docent, Technische Universiteit Eindhoven
    Dr.ir. Marcel Loomans is universitair docent aan de TU Eindhoven bij de groep Building Performance. Zijn expertise is het binnenmilieu, met als belangrijkste aandachtsgebied het thermisch comfort en de luchtkwaliteit. Dit met als doel om te komen tot een binnenomgeving die het mogelijk maakt om zo goed als mogelijk de gewenste activiteiten uit te voeren. Het toepassingsbereik loopt daarbij van kantoren, scholen tot woningen. In-situ onderzoek met metingen, inclusief perceptie, zijn belangrijke methodes die daarbij worden ingezet. Daarnaast heeft hij promotieonderzoek gedaan op het gebied van het meten en simuleren van luchtstromingen in een ruimte en ligt zijn interesse ook bij speciale omgevingen zoals cleanrooms en operatiekamers.

    Roberto TraversariRoberto Traversari - Onderzoeker/adviseur, TNO
    Roberto Traversari is onderzoeker en adviseur bij TNO Building Physics and Systems (BPS) op het gebied van de fysieke omgeving van de hotfloor (operatiekamers, IC-units, spoedeisende hulp, etc.). Roberto doet onderzoek naar de luchtkwaliteit, processen en de relatie tussen de fysieke omgeving en efficiëntie en patiëntveiligheid, Evidence Based Healthcare Design (EBHD).

    Hij is tevens voorzitter van de Europese werkgroep (CEN TC156 WG18) die normen aan het opstellen is voor ventilatie in ziekenhuizen in het algemeen en specifieke kritische ruimten in het bijzonder en was lid van de kernredactie van de WIP richtlijn ‘Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1’.

    Roberto is ook veelvuldig betrokken bij onderzoek naar de kwaliteit van de technische infrastructuur van ziekenhuizen. Vanuit zijn rol van voorzitter van de Raad van Begeleiding van Stichting ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector, is hij daarnaast actief op dit gebied van energie, duurzaamheid en installatietechniek.

  11. Van 15:00 tot 15:30

    Of lezing: Het belang van cleanrooms/contamination control bij de ontwikkeling van instrumenten voor de ruimtevaart - Jochem Baselmans

    Jochem Baselmans croppedNederland heeft een wereldleidende positie in de astronomie, en een grote traditie op het gebied van radio-astronomie. De ontwikkeling van nieuwe supergeleidende detectoren in de afgelopen 30 jaar door SRON, de TU Delft en de Rijks Universiteit Groningen heeft hierin een belangrijke rol gespeeld en zal dat de komende jaren blijven doen. 

    Jochem Baselmans -  Professor TU Delft en Senior Instrument Scientist, SRON
    Ik heb een duo affiliatie aan de TU Delft en SRON en ontwikkel sinds 2006 supergeleidende detectoren voor astronomische toepassingen. Mijn afstudeerwerk en promotieonderzoek (1998-2002) heb ik gedaan bij de groep van Prof. Teun Klapwijk (eerst in Groningen, later in TU Delft). In zijn groep zijn onder andere SIS mixers voor de Herschel satelliet en de ALMA interferometer ontwikkeld. Ik ben al sinds mijn jeugd gefascineerd door het heelal en ik houd enorm van het creatieve proces om met nieuwe fysica en technologie detectie systemen te maken die zichtbaar maken wat tot voor kort onzichtbaar was. In de presentatie geef ik een overzicht hoe nanotechnologie essentieel is in de ontwikkeling van supergeleidende detectoren.

  12. Van 16:00 tot 16:45

    Keynote lezing - Govert Schilling: Hoe schoon is het heelal?

    Govert SchillingGovert Schilling - Wetenschapsjournalist
    Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde vele tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, en is vaak te gast in radio- en tv-programma’s om toelichting te geven op recente ontwikkelingen op het gebied van astronomie en ruimtevaart. In 2007 werd planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Gepensioneerde leden € 95,00
Niet-leden € 275,00
Stand VCCN-lid € 735,00
Stand niet-lid € 1.105,00
Studenten (met collegekaart) € 75,00
Table-top stand VCCN-lid € 350,00
Table-top stand niet-lid € 600,00
VCCN lid/ bedrijfslid € 175,00
VHIG/TVVL/NVTG/EHEDG-lid € 205,00

Alle vermelde prijzen zijn excl. 21% BTW. 

Vergeet je coronatoegangsbewijs niet! Lees hier meer informatie.

Accreditatie VHIG
De VHIG heeft aan ons congres 20 punten in categorie 2 toegekend.

VCCN-lid, medewerker van een VCCN-bedrijfslid of heb je al een account?
Log eerst in. Jouw gegevens zijn dan al ingevuld (gebruik geen inloggegevens van een ander, want accounts zijn persoonlijk).

Heb je nog geen account?
Maak eerst een account aan om vervolgens in te loggen om aan te melden.

Deelnemerslijst
Vanwege de nieuwe privacy wetgeving (AVG) is de deelnemerslijst alleen online zichtbaar voor ingelogde gebruikers. 

Meer informatie
Mariëlle van Pelt, T 088 401 06 50
e-mail

Voorwaarden congressen en bijeenkomsten | Privacy Policy

Sluiten