Programma van VCCN Minisymposium De nieuwe ISO 14644-4
VCCN Minisymposium De nieuwe ISO 14644-4
Programma van VCCN Minisymposium De nieuwe ISO 14644-4
Op donderdag 30 maart: | |
16:00 - 16:25 | Ontvangst |
16:25 - 16:30 | Welkom en opening door de dagvoorzitter |
16:30 - 17:00 | Het ontwikkelen van (cleanroom) standaarden in samenwerking met VCCN - Evelyn Noordam-Haagmans |
17:00 - 17:30 | Wat voor cleanroom heb je nodig - Koos Agricola |
17:30 - 18:15 | Broodjesbuffet |
18:15 - 18:45 | Ontwerpen om te bouwen wat nodig is - Frans Saurwalt |
18:45 - 19:15 | ‘You can start me Up’: Gedocumenteerd testen tot alles werkt en voldoet - André van Tongeren |
19:15 - 19:30 | Vragenronde met alle sprekers |
19:30 - 20:00 | Afsluiting met een drankje |
-
Van 16:30 tot 17:00
Het ontwikkelen van (cleanroom) standaarden in samenwerking met VCCN - Evelyn Noordam-Haagmans
Evelyn gaat tijdens deze presentatie in op het proces van normontwikkeling. Aan bod komt onder andere:
- Welke rol speelt de VCCN bij de normontwikkeling?
- Wat biedt dat de belanghebbenden?
- Welke status hebben de NEN-standaarden?
Evelyn Noordam-Haagmans, Consultant Zorg, Consument & Maatschappij bij NEN
NEN verbindt in Nederland partijen en belanghebbenden en zorgt ervoor dat zij komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Dit doen ze in nationale en/of internationale normcommissies.
Sinds 2019 ben ik consultant bij NEN op het gebied van normontwikkeling in de zorg. Dit op zowel nationaal als internationaal vlak. Daarnaast ben ik betrokken bij het ontwikkelen van schema’s voor certificatie tegen de normen. -
Van 17:00 tot 17:30
Wat voor cleanroom heb je nodig - Koos Agricola
Vanuit het ‘proces’ bepalen van de ‘noodzaak en criteria’ voor en het beoogde gebruik van een cleanroom omgeving. Mogelijk ook door te kijken naar andere contaminanten en contaminatie van oppervlakken. Daarbij komen veel links met andere ISO 14644 standaarden aan bod.
Koos Agricola, Contamination control specialist bij Brookhuis
Sinds 1986 ben ik actief in het rein maken en houden van product oppervlakken. Naast het meten en reinigen van oppervlakken was het ook belangrijk te leren hoe een product schoon gehouden kan worden door toepassing van cleanroom technologie. Voor fotogeleiders en inkjet printhead was deeltjes en chemische contaminatie belangrijk. Voor de beheersing van fatale deeltjescontaminatie bleek de parameter deeltjesdepositiesnelheid veel belangrijker te zijn dan cleanroom classificatie.Naast en na Océ-Canon Production Printing is het aanbieden monitoringinstrumenten en toepassen van de verkregen data bij Brookhuis Applied Data Intelligence belangrijk om bedrijven te helpen hun reinheidsketen op orde te krijgen.
-
Van 18:15 tot 18:45
Ontwerpen om te bouwen wat nodig is - Frans Saurwalt
Vanuit de eisen worden de ontwerpstappen en belangrijke cleanroom aspecten tijdens ‘schoon’ bouwen toegelicht. Speciale nadruk krijgen:
- de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot conceptuele keuzes, stromings- en segregatieprincipes;
- gebruik van formules.
Frans Saurwalt, Technisch Manager bij Kropman Contamination Control
Ik heb een master in werktuigbouwkunde behaald aan de Technische Universiteit Delft en nu meer dan 30 jaar ervaring in contamination control. Als ontwerper en adviseur ontwikkelde en beoordeelde ik talloze ontwerpen voor processen en faciliteiten voor de gezondheidszorg, farma, biotech, voeding en medische hulpmiddelen. Als technisch manager bij Kropman Contamination Control ben ik verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, inbedrijfstelling en kwalificatie van schone productiefaciliteiten. -
Van 18:45 tot 19:15
‘You can start me Up’: Gedocumenteerd testen tot alles werkt en voldoet - André van Tongeren
Een gerealiseerd project behoort de vereiste kwaliteit, functionaliteit en prestaties te halen. Hoe past deze keten van commissioning en verificaties op het ontwerp, om aan te tonen dat aan de eisen wordt voldaan? En hoe draag je dat correct over aan de gebruiker?
André van Tongeren, Associate director healthcare and life sciences bij Apleona
Ik ben Associate Director binnen het cluster Healthcare & Life Sciences van Apleona. Met een achtergrond in werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatietechniek ben ik in deze rol binnen Europa betrokken bij integraal facilitair management met een blik op contamination control. Naast mijn werk voor Apleona ben ik actief als bestuurslid van VCCN en voorzitter van de commissie opleidingen. Verder ben ik bestuurslid van de Dutch Building Commissioning Association (DBCxA), waarmee ik een verdere bijdrage wil leveren aan het duurzaam borgen van gebouwprestaties in het algemeen, en cleanrooms en controlled environments in het bijzonder.
Ik ben betrokken geweest bij de totstandkoming van VCCN richtlijn 10, de revisie van ISO 14644-3 alsmede ISO 14644-4 en ben op dit moment lid van ISO TC209 Working Group 15. Naast mijn werk op gebied van normalisatie zet ik me in als docent bij VCCN, TVVL en de Cleanroom Testing & Certification Board International.